Monday 8 February 2010

Rädda glesbygden från utarmning

(publicerad i Skånskan och Sydsvenskan)

Tidigare hade vi en ordning där de statliga företagen hade ett uppdrag att hålla enhetliga priser och service i hela landet även om det innebar att verksamhet i glesbygden krävde mer resurser och/eller var mindre lönsamma. Glesbygdsverksamheten fick helt enkelt bli subventionerad av verksamheten i mer befolkade områden.

Med avregleringen av postmarknaden, förslag till fullständig avreglering av järnvägen och nu senast avskaffandet av apoteksmonopolet kommer denna ordning på sikt helt att raseras.

De privata företagen kommer i första hand satsa på de tätbefolkade områderna där möjligheterna till vinst är störst. De statliga företagen med sina nya vinstkrav kommer av konkurrensskäl tvingas följa efter.

Ingen kommer att vilja upprätthålla en likvärdig och billig service i glesbygd. Alternativen blir antingen en kraftigt försämrad service med ännu längre väg till post, närmaste tåg eller apotek än vad många redan har idag eller att priserna kommer att stiga så våldsamt att ingen med normala inkomster kommer att ha råd med dem.

Var det inte centerpartiet som en gång i tiden myntade sloganen ”Hela Sverige måste få leva”? Men det var förstås innan Stureplanscentern tog över och Centern började tävla med övriga borgerliga partier om att gå i bräschen för avregleringar och skattesänkningar.

När allianspartierna står eniga i nedrustningen av allas vår välfärd är det viktigt att regeringsalternativet har en klar linje och hejda utförsäljnings- och avreglerings-politiken innan det är för sent!

No comments:

Post a Comment