Saturday 6 March 2010

Vem tjänar på försäljningen av apoteken?

Fyra storföretag är nu ägare till 465 av de 946 apotek som finns i Sverige. Ytterligare 150 apotek av de 481som Staten äger ska säljas ut till småföretagare. Eva-Britt Gustavsson, vd för Apoteket Omstrukturering, anser att denna avreglering "skapar en bra marknadstruktur...".

Av dessa fyra företag är åtminstone tre kopplade till riskkapital och två ägs från Jersey Islands, ett skatteparadis. En marknad med ett fåtal storföretag och flera mindre företag leder oftast till att de stora företagen i början använder sin styrka till att dumpa priser för att senare höja priserna när konkurrensen, småföretagarna, slagits ut och marknaden dominerats. Är detta en bra marknadstruktur?

Erfarenheterna från andra länder som avreglerat visar att antalet apotek ökade i tätorterna medan de försvann från glesbygderna. Behöver vi fler apotek i städerna och färre i glesbygden? Tanken bakom omstruktureringen borde vara nöjdare kunder genom lägre priser och bättre service, vilket borde innebära fler inköpställen och utökade öppettider. Apotekspersonalen är nöjdare, enligt Göran Hägglund, för nu kan de välja arbetsgivare, byta jobb och kanske bli egenförtagare. Om motivet för byte av arbetsgivare är bättre löner och/eller arbetstider verkar det inte lätt att få ekvationen att gå ihop.

Riskkapitalföretag har som sitt främsta mål att öka vinsten och på väldigt kort sikt. Hur kan detta uppnås inom detaljhandeln? Genom större marknadsandelar, alltså genom att slå ut konkurrenter, eller genom att höja försäljningsmarginalerna. Det senare uppnås genom högre försäljningspriser och/eller lägre inköpspriser. Ökad konkurrens brukar också leda till högre reklamkostnader, vem betalar dessa?

Det har redan konstaterats att Läkemedelsindustrin höjt priserna för de mest sålda receptfria medicinerna med 11% i samband med avregleringen och de dyraste medicinera finns hos de nya privata apoteken. SvD konstaterade nyligen att vi har "fortsatt dyrare läkemedel".

I Svenska Dagbladet (2010-01-19) säger Rickard Bergström ,Vd för Läkemedelsindustriföreningen, att "han inte är inte förvånad över de höjda priserna. Det har utredare och expertis förutspått. Skälen är att man dels släpper på prisregleringen, dels går från ett system med 900 apotek utan vinstkrav till 3000 försäljningsställen med helt andra öppettider och som måste göra en del investeringar i utrustning för att hantera läkemedlen. Samma sak hände i Norge. Det är en illusion att tro att konsumenterna skulle få lägre priser i och med den här avregleringen."

Apoteks AB var kostnadseffektivt, hade bra service och priserna var lägre, varför behövdes det då avregleras? Jo, bara för att några få privata storföretag ska tjäna pengar på våra behov av läkemedel. Men vi som inte vill bidra till detta kan än så länge fortsätta köpa vår medicin på Apoteks AB.

Gunilla Ryd

No comments:

Post a Comment